Málo kdo může v rámci svého stravovacího plánu jíst cokoliv, a to zejména z důvodu, že lékaři čím dál častěji nacházejí potraviny, které nejsou pro daný okruh pacientů příliš vhodné. Samozřejmě, že je toto oznámení zprvu vnímáno negativně, avšak i tak byste měli vyhledávat pozitivní stránku vašeho problému. Pojďme se tedy podívat na jeden konkrétní problém, tj. intoleranci laktózy.
Jedná se o problém, kdy daná osoba nemůže požít mléčné výrobky, jelikož její tělo je nepřijímá, z čeho plyne, že se následně dostaví určité zdravotní komplikace. Může se jednat například o křeče v břiše či problémy spojené se stolicí. Každý však na problematickou složku těchto výrobků reaguje jinak, a proto považuji za nutné zdůraznit, že existují i určité stupně této intolerance.
Nyní se však pojďme zaměřit na způsob řešení tohoto problému. Je samozřejmé, že dotyčná osoba si nyní bude muset mnohem více hlídat svůj jídelníček, jelikož i nepatrný stopový prvek by jí mohl zkomplikovat život. Nejlepším řešení je tedy vyhnout se všemu, co mléko obsahuje. Ale co jíst místo toho?
Výbornou náhražkou je rostlinná strava, která nabízí opravdu pestrou škálu alternativ. Asi nejvíce známé jsou sójové výrobky, a to zejména mléko, které dnes již běžně najdeme v mnoha příchutích. Avšak ne každému to musí chutnat, a proto se pojďme podívat, co dalšího trh nabízí.
Dále je zde kupříkladu rýžové mléko, které má však opravdu velmi specifickou chuť, na kterou si jedinec musí zvyknout. Zejména z toho důvodu považuji za skvělé řešení kokosové mléko. Byť se opět jedná o výrobek specifický, považuji jej osobně za schůdnější řešení. Jedná se totiž o produkt, který není smíchaninou všeho možného, díky čemu tedy víme, co pijeme. Další velkou výhodou je také vliv na zdraví, jelikož tento druh ovoce obsahuje potřebné látky, tj. cenné vitamíny a minerály.